EDDC approves yet another extension to Seaton’s iconic Check House, after biased photographic display

Posted on Updated on

3007021_4ebd9eaeEast Devon’s Development Management Committee (DMC) today approved a new extension to the Check House, the iconic house (named after its distinctive brickwork) which is now a care home.

Built by Sir Walter Calverley Trevelyan and Lady Pauline Trevelyan – the key figures in Seaton’s transformation from fishing village to seaside resort – in 1866, the Check House has a fine clifftop setting overlooking Lyme Bay. Yet this crucial part of Seaton’s heritage has long been compromised by the planners and councillors of East Devon District Council (EDDC). Large extensions were allowed in both its front and rear gardens in 1992 and 2004 respectively to serve its new role as a care home.

Last year a new proposal was approved for both an extension off the earlier rear extension, together with a ‘Victorian’ conservatory and greenhouse along the north side facing Beer Road, on the left hand side of the house in the picture above.

The earlier extensions, while partially spoiling the site and followed by the transformation of much of the garden into car parks, at least had a similar checked pattern to the original building. The small new extension which has been built (just off the right of the picture) onto the earlier rear extension is, however, an eyesore, completely out of keeping with both the Check House and the original extension.

The owners decided, however, not to build the approved conservatory and greenhouse, which – while spoiling one of the unspoilt sides of the original building – did at least nod towards its Victorian character and would have had a lighter impact because of the large amount of glass involved. Instead they asked to put a solid extension, without the original check pattern, where the conservatory would have been. This was to allow yet two more bedrooms so as to maximise income from the site – although of course residents will no longer enjoy a conservatory or greenhouse.

EDDC has now approved this proposal, despite the opposition of ward councillor Jim Knight, the Town Council (which I represented at the DMC) and local residents (represented by Steve Read). Steve and I mentioned, of course, the important fact that the Check House already has completely inadequate car parking and its staff and visitors’ cars spill out on to Beer Road where they cause problems for traffic – so this development will add to the problem.

Most disturbing, Planning Officer Chris Rose’s photographic display which preceded the discussion showed not one photograph of the original house, let alone of the sides affected by the proposal which are shown above. This was truly shameful, as was the lack of care of the committee.

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “EDDC approves yet another extension to Seaton’s iconic Check House, after biased photographic display

    Jenna Carpenter said:
    July 4, 2017 at 3:56 pm

    So short sighted yet again. What a bunch with too few of them caring about the area they represent. Oh for the power to disband them now and start with a fresh group who DO care about our beautiful area and the magnificent buildings contained within !

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s